Självmordets komplexitet - en föreläsningsserie

Självmordet kan upplevas som ofattbart. Självmordet kan utmana vår förståelse av tillvaron men också vidga vår förståelsehorisont. Självmordet känns på olika sätt och självmordet förstås på en mängd olika sätt. Självmordet är privat men också offentligt. Vår förståelse av självmordet präglas av vår kultur, våra personliga värderingar och den kunskap som vi har tillägnat oss genom livet. 

I en serie av föreläsningar utforskar vi olika aspekter av suicidaliteten, men också de sätt som vi hela tiden uppfinner för att överleva, ta udden av lidandet och kämpa vidare. Vi bjuder in talare som vi tror kan bidra till att öka vår förståelse av självmordet, vidga vår förståelsehorisont. I detta sammanhang eftersträvar vi en öppensinnad dialog där olika perspektiv får plats och utrymme.

Under den första föreläsning djupdyker vi i Självmordets juridik – om den suicidnära patientens rättsliga ställning

Föreläsningen kommer genomföras digitalt i början av höstterminen 2020. Kontakta martin.letell@suicidprev.com för frågor och anmälan.

Föreläsare: Lotta Vahlne Westerhäll, professor emerita,
Juridiska institutionen, Handelshögskolan, Göteborgs universitet

Läs mer här

 

Tidigare temadagar om suicidprevention

 

Den 10 september 2019, alltså på den suicidpreventiva dagen arrangerade SPIV tillsammans med SPES en temadag i samarbete med Polhemsgymnasiet i Göteborg. Vi var tillsammans med flera andra organisationer på plats för att möta och samtala med elever på skolan. SPIV och SPES höll också två föreläsningar för psykologielever i årskurs 2 och 3.

Den 10 december 2018 arrangerade SPIV en temadag om män och suicid i anslutning till 16 days of activism – stoppa våldet mot kvinnor. Medverkade gjorde bland annat psykiater Jan Beskow, professor emeritus, GU, leg. psykolog Lars Jalmert, professor emeritus i pedagogik, Tilia och MÄN. Platsen var Mötesplats Göteborg på Järntorget och ca 70 personer deltog under dagen.